-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Kategorie
- Alergia
- Borelioza
- Cholesterol
- Cukrzyca
- Dla kobiet
- Dla mężczyzn
- Dobre samopoczucie
- Drogi moczowe
- Gardło, jama ustna
- Maści, żele
- Mięśnie, stawy i kości
- Oczyszczanie
- Odchudzanie i metabolizm
- Odkwaszanie
- Odporność
- Pamięć
- Przeciwbólowe
- Przeziębienie, grypa
- Serce i układ krążenia
- Spokój i sen
- Stłuczenia, obrzęki, rany
- Skóra, włosy i paznokcie
- Trawienie
- Wątroba
- Wzrok
- Wzmocnienie
- Pobudzające apetyt
- Zaparcia
- Bakalie, pestki
- Budynie, galaretki, kisiele
- Do słodzenia
- Herbaty
- Fasole, grochy
- Kasze, soja, soczewica
- Kawy, kakao, karob
- Makarony
- Mąki
- Oleje, octy, masła
- Płatki, otręby, musli
- Przetwory
- Przyprawy
- Ryże
- Słodycze, przekąski
- Soki, napoje
- Sole
- Sosy, pulpy, koncentraty
- Syropy
- Ziarna, nasiona
- Woda
- Owoce
- Inne
- Polecamy
- Krótka data
- O nas
- Dostawa i Płatności
- Sklep stacjonarny
- Kontakt
- Blog
-

-
Kategorie
- Alergia
- Borelioza
- Cholesterol
- Cukrzyca
- Dla kobiet
- Dla mężczyzn
- Dobre samopoczucie
- Drogi moczowe
- Gardło, jama ustna
- Maści, żele
- Mięśnie, stawy i kości
- Oczyszczanie
- Odchudzanie i metabolizm
- Odkwaszanie
- Odporność
- Pamięć
- Przeciwbólowe
- Przeziębienie, grypa
- Serce i układ krążenia
- Spokój i sen
- Stłuczenia, obrzęki, rany
- Skóra, włosy i paznokcie
- Trawienie
- Wątroba
- Wzrok
- Wzmocnienie
- Pobudzające apetyt
- Zaparcia
- Bakalie, pestki
- Budynie, galaretki, kisiele
- Do słodzenia
- Herbaty
- Fasole, grochy
- Kasze, soja, soczewica
- Kawy, kakao, karob
- Makarony
- Mąki
- Oleje, octy, masła
- Płatki, otręby, musli
- Przetwory
- Przyprawy
- Ryże
- Słodycze, przekąski
- Soki, napoje
- Sole
- Sosy, pulpy, koncentraty
- Syropy
- Ziarna, nasiona
- Woda
- Owoce
- Inne
- Polecamy
- Krótka data
- O nas
- Dostawa i Płatności
- Sklep stacjonarny
- Kontakt
- Blog
-
-
Produkty wegetariańskie i wegańskie
Jeśli sprzeciwiasz się eksploatacji i okrucieństwu wobec zwierząt i pragniesz żyć zdrowo, być może zainteresuje cię wegetarianizm lub weganizm. Zalety tych sposobów żywienia są bezsprzeczne. Weganie i wegetarianie są zdrowsi i bardziej świadomi wartości spożywanych przez siebie produktów.
Weganizm i wegetarianizm stają się coraz bardziej popularnymi trendami w odżywianiu. W raporcie o szkodliwości przetworzonego mięsa, Światowa Organizacja Zdrowia, WHO, podała, że spożycie 50 g mięsa dziennie podwyższa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc. Naukowcy z Harvard Medical School potwierdzają korzyści płynące z diety bezmięsnej. Ich zdaniem, diety na bazie produktów roślinnych uznawane są za odżywcze i pomagają w profilaktyce chorób przewlekłych. Już prawie co piąty konsument na świecie stara się jeść coraz mniej mięsa. Zdaniem Vegan Society w ciągu ostatnich 5 lat popyt na wegańską żywność wzrósł prawie o 1000 proc. Ten trend można zaobserwować również w Polsce. Według badania opinii publicznej przeprowadzonego w maju 2019 r. przez Panel Ariadna, badającej jak szeroko rozpowszechniony jest weganizm w Polsce, wynika, że już 6,6 proc. dorosłych osób deklarowało dietę wegetariańską, a 1,8 proc. wegańską.
Weganizm a wegetarianizm
Obydwa sposoby odżywiania znacząco się różnią. Wegetarianie nie spożywają mięsa pozyskiwanego ze zwierząt, a także ryb. Najbardziej popularna odmiana laktoowowegetarianie dopuszczają spożywanie produktów odzwierzęcych, takich jak: jaja czy mleko. Natomiast weganie nie jedzą żadnych produktów otrzymywanych w procesie eksploatacji zwierząt. To najbardziej humanitarna z diet, bazująca wyłącznie na produktach roślinnych, wykluczająca produkty mięsne, nabiał i miód. Weganizm ma też znaczący wpływ na produkcję kosmetyków. Te bazujące jedynie na produktach roślinnych i nietestowane na zwierzętach oznaczane są często jako „vegan” albo „free of cruelty”.
Na rynku dostępne są roślinne: szampony, mydła, farby do włosów oraz nietestowane na zwierzętach perfumy, kosmetyki kolorowe, czy proszki do prania.
Rodzaje produktów
Obydwie z diet wykorzystują zamienniki mięsa. Białko zawarte w takich artykułach produkowane jest na bazie soi albo zbóż. Doskonałymi zamiennikami mięsa są : tofu, proteina sojowa, seitan, czy tempeh. Produkty te są szeroko stosowane w kuchni wschodniej: tajskiej, chińskiej i japońskiej. W Polsce dostępne są zarówno w czystej postaci, jak i w formie wędlin, płatów, kiełbas oraz past, pasztetów, gulaszy, pulpetów, kotletów albo steków.
Inną grupą produktów są zastępniki nabiału. Stosowane są zarówno przez wegan, jak i przez osoby z nietolerancją glutenu. Najbardziej popularne są napoje zastępujące mleko: sojowe, ryżowe, kokosowe lub migdałowe, oraz wyprodukowane na ich bazie: masła, sery, śmietany, jogurty, czy majonezy. Dostępne są też zamienniki jajek służące do wegańskich omletów, naleśników, ciast, a także wegańskie kiśle, budynie, żelatyny i słodycze.
Warzywa i owoce.
Oczywiście obydwie diety bazują przede wszystkim na produktach naturalnych. Świeże warzywa i owoce z ekologicznych upraw są podstawą każdej diety roślinnej. Można je spożywać zarówno surowe jak i przetworzone Dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów Są smaczne, zdrowe i można z nich wyczarować zarówno obiady jak i śniadania, kolacje, szybkie przekąski oraz desery.
- Sklep zamknięty
Przepraszamy, sklep chwilowo nieczynny.