• Produkty wegetariańskie i wegańskie

 

B797B002-7E88-434D-B26D-863F4F29416D.jpeg

Jeśli sprzeciwiasz się eksploatacji i okrucieństwu wobec zwierząt i pragniesz żyć zdrowo, być może zainteresuje cię wegetarianizm lub weganizm. Zalety tych sposobów żywienia są bezsprzeczne. Weganie i wegetarianie są zdrowsi i bardziej świadomi wartości spożywanych przez siebie produktów.

 

Weganizm i wegetarianizm stają się coraz bardziej popularnymi trendami w odżywianiu. W raporcie o szkodliwości przetworzonego mięsa, Światowa Organizacja Zdrowia, WHO, podała, że spożycie 50 g mięsa dziennie podwyższa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc. Naukowcy z Harvard Medical School  potwierdzają korzyści płynące z diety bezmięsnej. Ich zdaniem, diety na bazie produktów roślinnych uznawane są  za odżywcze i pomagają w profilaktyce chorób przewlekłych. Już prawie co piąty konsument na świecie  stara się jeść coraz mniej mięsa. Zdaniem Vegan Society w ciągu ostatnich 5 lat popyt na wegańską żywność  wzrósł prawie o 1000 proc. Ten trend można zaobserwować również w Polsce. Według badania opinii publicznej przeprowadzonego w maju 2019 r. przez Panel Ariadna, badającej jak szeroko rozpowszechniony jest weganizm w Polsce, wynika, że już 6,6 proc. dorosłych osób deklarowało dietę wegetariańską, a 1,8 proc. wegańską.

Weganizm a wegetarianizm

Obydwa sposoby odżywiania znacząco się różnią. Wegetarianie nie spożywają mięsa pozyskiwanego ze zwierząt, a także ryb. Najbardziej popularna odmiana laktoowowegetarianie dopuszczają spożywanie produktów odzwierzęcych, takich jak: jaja czy mleko. Natomiast weganie nie jedzą żadnych produktów otrzymywanych w procesie eksploatacji zwierząt. To najbardziej humanitarna z diet, bazująca wyłącznie na produktach roślinnych, wykluczająca produkty mięsne, nabiał i miód. Weganizm ma też znaczący wpływ na produkcję kosmetyków. Te bazujące jedynie na produktach roślinnych i nietestowane na zwierzętach oznaczane są często jako „vegan” albo „free of cruelty”.

Na rynku dostępne są roślinne: szampony, mydła, farby do włosów oraz nietestowane na zwierzętach perfumy, kosmetyki kolorowe, czy proszki do prania.

Rodzaje produktów

Obydwie z diet wykorzystują zamienniki mięsa. Białko zawarte w takich artykułach produkowane jest na bazie soi albo zbóż. Doskonałymi zamiennikami mięsa są : tofu, proteina sojowa, seitan, czy tempeh. Produkty te są szeroko stosowane w kuchni wschodniej: tajskiej, chińskiej i japońskiej. W Polsce dostępne są zarówno w czystej postaci, jak i w formie wędlin, płatów, kiełbas oraz past, pasztetów, gulaszy, pulpetów, kotletów albo steków.

Inną grupą produktów są zastępniki nabiału. Stosowane są zarówno przez wegan, jak i przez osoby z nietolerancją glutenu. Najbardziej popularne są napoje zastępujące mleko: sojowe, ryżowe, kokosowe lub migdałowe, oraz wyprodukowane na ich bazie: masła, sery, śmietany, jogurty, czy majonezy. Dostępne są też zamienniki jajek służące do wegańskich omletów, naleśników, ciast, a także wegańskie kiśle, budynie, żelatyny i słodycze.

Warzywa i owoce.

Oczywiście obydwie diety bazują przede wszystkim na produktach naturalnych. Świeże warzywa i owoce z ekologicznych upraw są podstawą każdej diety roślinnej. Można je spożywać zarówno surowe jak i przetworzone Dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów Są smaczne, zdrowe i można z nich wyczarować zarówno obiady jak i śniadania, kolacje, szybkie przekąski oraz desery.