• Uwaga! Ksylitol

ksylitol-1kg(1).jpg

Ksylitol fiński to jeden z najzdrowszych cukrów. Niestety, taką samą wartością nie odznacza się jego chiński zamiennik. Dlatego warto zwracać uwagę, jaki produkt kupujemy.

Ksylitol - co to za twór?

Ksylitol potocznie zwany cukrem brzozowym, jest faktycznie pięciowęglowym alkoholem cukrowym, nazywanym również „polioli”. Oznaczany symbolem E967 jest popularnym słodzikiem zastępującym cukier. Może wydać się to nieco dziwne, ale w naturze ksylitol występuje w wielu popularnych warzywach, owocach i w grzybach. Dużą jego zawartość posiadają śliwki, truskawki i kalafior.

Wady i zalety

Główną zaletą Ksylitolu jest jego niska zawartość energetyczna. Posiada on o 40% mniej kalorii niż cukier dlatego często stosowany jest jako jego zamiennik. Ma też niski indeks glikemiczny, a jego metabolizm w organizmie obywa się bez insuliny, stąd stanowi doskonały produkt dla diabetyków.
Niewiele osób jest świadomych, iż ksylitol jest doskonałym probiotykiem wspomagającym rozwój korzystnych mikroorganizmów flory bakteryjnej jelit, zapobiega powstawaniu bakterii w jamie ustnej, a jego stosowanie w okresie ciąży zapobiega późniejszemu rozwojowi próchnicy u dzieci. Działa przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie, antyalergicznie i zapobiega stanom zapalnym. Stymuluje on wchłanianie wapnia w jelitach i opóźnia procesy starzenia.
Dobrze wiedzieć, że tolerowana przez organizm dawka ksylitolu wynosi 15g/dzień i nie należy jej przekraczać. Wadą ksylitolu jest jego stosunkowo wysoka cena. Warto również pamiętać, że produkt ten jest bardzo niebezpieczny dla zwierząt domowych i spożycie jego prowadzić może do bardzo poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Chiński czy fiński

Ksylitol oryginalnie pochodzi z Finlandii. Pozyskiwany głównie z brzozy, sprzedawany jest także jako fiński cukier brzozowy. Niestety obecnie na rynku pojawił się produkt popularnie nazywany ksylitolem chińskim, który pozyskiwany jest z kolb kukurydzy modyfikowanych genetycznie, co jest o wiele tańszą metodą produkcji pozwalającą na ostatecznie niższą cenę końcową. Proces produkcji chińskiego ksylitolu wymaga zastosowania drożdży Candida guillermondi, których śladowe ilości pozostają w samym produkcie. Wraz z ich obecnością maleje antyalergiczne i przeciwgrzybicze działanie ksylitolu, a u osób chorujących na drożdżycę, bądź alergie pojawia się ryzyko reakcji niepożądanych. Ksylitol produkowany z kukurydzy ma również nieco inny smak niż oryginał pozyskiwany z brzozy.