-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Kategorie
- Alergia
- Borelioza
- Cholesterol
- Cukrzyca
- Dla kobiet
- Dla mężczyzn
- Dobre samopoczucie
- Drogi moczowe
- Gardło, jama ustna
- Maści, żele
- Mięśnie, stawy i kości
- Oczyszczanie
- Odchudzanie i metabolizm
- Odkwaszanie
- Odporność
- Pamięć
- Przeciwbólowe
- Przeziębienie, grypa
- Serce i układ krążenia
- Spokój i sen
- Stłuczenia, obrzęki, rany
- Skóra, włosy i paznokcie
- Trawienie
- Wątroba
- Wzrok
- Wzmocnienie
- Pobudzające apetyt
- Zaparcia
- Bakalie, pestki
- Budynie, galaretki, kisiele
- Do słodzenia
- Herbaty
- Fasole, grochy
- Kasze, soja, soczewica
- Kawy, kakao, karob
- Makarony
- Mąki
- Oleje, octy, masła
- Płatki, otręby, musli
- Przetwory
- Przyprawy
- Ryże
- Słodycze, przekąski
- Soki, napoje
- Sole
- Sosy, pulpy, koncentraty
- Syropy
- Ziarna, nasiona
- Woda
- Owoce
- Inne
- Polecamy
- Krótka data
- O nas
- Dostawa i Płatności
- Sklep stacjonarny
- Kontakt
- Blog
-

-
Kategorie
- Alergia
- Borelioza
- Cholesterol
- Cukrzyca
- Dla kobiet
- Dla mężczyzn
- Dobre samopoczucie
- Drogi moczowe
- Gardło, jama ustna
- Maści, żele
- Mięśnie, stawy i kości
- Oczyszczanie
- Odchudzanie i metabolizm
- Odkwaszanie
- Odporność
- Pamięć
- Przeciwbólowe
- Przeziębienie, grypa
- Serce i układ krążenia
- Spokój i sen
- Stłuczenia, obrzęki, rany
- Skóra, włosy i paznokcie
- Trawienie
- Wątroba
- Wzrok
- Wzmocnienie
- Pobudzające apetyt
- Zaparcia
- Bakalie, pestki
- Budynie, galaretki, kisiele
- Do słodzenia
- Herbaty
- Fasole, grochy
- Kasze, soja, soczewica
- Kawy, kakao, karob
- Makarony
- Mąki
- Oleje, octy, masła
- Płatki, otręby, musli
- Przetwory
- Przyprawy
- Ryże
- Słodycze, przekąski
- Soki, napoje
- Sole
- Sosy, pulpy, koncentraty
- Syropy
- Ziarna, nasiona
- Woda
- Owoce
- Inne
- Polecamy
- Krótka data
- O nas
- Dostawa i Płatności
- Sklep stacjonarny
- Kontakt
- Blog
-
-
Uwaga! Ksylitol
Ksylitol fiński to jeden z najzdrowszych cukrów. Niestety, taką samą wartością nie odznacza się jego chiński zamiennik. Dlatego warto zwracać uwagę, jaki produkt kupujemy.
Ksylitol - co to za twór?
Ksylitol potocznie zwany cukrem brzozowym, jest faktycznie pięciowęglowym alkoholem cukrowym, nazywanym również „polioli”. Oznaczany symbolem E967 jest popularnym słodzikiem zastępującym cukier. Może wydać się to nieco dziwne, ale w naturze ksylitol występuje w wielu popularnych warzywach, owocach i w grzybach. Dużą jego zawartość posiadają śliwki, truskawki i kalafior.
Wady i zalety
Główną zaletą Ksylitolu jest jego niska zawartość energetyczna. Posiada on o 40% mniej kalorii niż cukier dlatego często stosowany jest jako jego zamiennik. Ma też niski indeks glikemiczny, a jego metabolizm w organizmie obywa się bez insuliny, stąd stanowi doskonały produkt dla diabetyków.
Niewiele osób jest świadomych, iż ksylitol jest doskonałym probiotykiem wspomagającym rozwój korzystnych mikroorganizmów flory bakteryjnej jelit, zapobiega powstawaniu bakterii w jamie ustnej, a jego stosowanie w okresie ciąży zapobiega późniejszemu rozwojowi próchnicy u dzieci. Działa przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie, antyalergicznie i zapobiega stanom zapalnym. Stymuluje on wchłanianie wapnia w jelitach i opóźnia procesy starzenia.
Dobrze wiedzieć, że tolerowana przez organizm dawka ksylitolu wynosi 15g/dzień i nie należy jej przekraczać. Wadą ksylitolu jest jego stosunkowo wysoka cena. Warto również pamiętać, że produkt ten jest bardzo niebezpieczny dla zwierząt domowych i spożycie jego prowadzić może do bardzo poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Chiński czy fiński
Ksylitol oryginalnie pochodzi z Finlandii. Pozyskiwany głównie z brzozy, sprzedawany jest także jako fiński cukier brzozowy. Niestety obecnie na rynku pojawił się produkt popularnie nazywany ksylitolem chińskim, który pozyskiwany jest z kolb kukurydzy modyfikowanych genetycznie, co jest o wiele tańszą metodą produkcji pozwalającą na ostatecznie niższą cenę końcową. Proces produkcji chińskiego ksylitolu wymaga zastosowania drożdży Candida guillermondi, których śladowe ilości pozostają w samym produkcie. Wraz z ich obecnością maleje antyalergiczne i przeciwgrzybicze działanie ksylitolu, a u osób chorujących na drożdżycę, bądź alergie pojawia się ryzyko reakcji niepożądanych. Ksylitol produkowany z kukurydzy ma również nieco inny smak niż oryginał pozyskiwany z brzozy.
- Sklep zamknięty
Sklep tymczasowo niedostępny