-
Wodorosty Nori susz. BIO 25g


Wodorosty NORI (25 g) BIO
Opis produktu:
Ekologiczne wodorosty NORI.
Wodorosty są cennym i bogatym źródłem mikroelementów, minerałów i witamin (wapnia, żelaza, jodu, miedzi, cynku, fosforu a taże witamin B12, A, C, E, K, PP.)
Są niskokaloryczne i cechuje je słony smak. Mogą być spożywane bez dodatków oraz jako uzupełnienie różnych potraw.
Obecnie spożywa się ponad 100 gatunków glonów, do najbardziej znanych należą: wakame, kombu, nori, dulse, arame i agar agar.
Nori (sałata morska) – najbardziej lekkostrawne, o barwie czerwonej lub zielonej. Zawierają najwięcej białka spośród wszystkich wodorostów oraz uważane są za najsmaczniejsze. Obniżają poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie, wpływają dobroczynnie na stan skóry i włosów.
Sposób użycia:
Moczyć w wodzie przez 5 minut. Po namoczeniu Nori powiększa objętość do czterech razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 5 minut. Można też przygotować w piekarniku lub na patelni.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Składniki:
wodorosty Nori* (Porphyra spp.)
*produkt ekologiczny, objęty certyfikatem kontroli ES-ECO-022-GA
Wartości odżywcze dla 100 g produktu:
Wartość energetyczna - 909 kJ/ 306 kcal
Tłuszcz - 2,7 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,2 g)
Węglowodany - 7,1 g (w tym cukry - <0,5 g)
Błonnik - 22,9 g
Białko - 33,2 g
Sól - 0,7 g
Ilość netto:
25 g
Kraj pochodzenia składników:
Hiszpania
Producent:
Porto Muinos Hiszpania
Dystrybutor:
BIO Planet S.A.,Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
- Producenci