• Pyłek pszczeli 150 g Gładys

15.20
szt. Do przechowalni

Pyłek kwiatowy (pszczeli) 150g

 

Pyłek kwiatowy to mikroskopijne ziarenka zbierane przez pszczoły w okresie kwitnienia kwiatów. W zależności od rośliny z której pochodzą, różnią się barwą od żółtej, poprzez pomarańczową, brązową aż do czarnej. Zebrany z kwiatów pyłek, pszczoły sklejają w kuleczki i przynoszą do ula. Jest on bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Zawiera białka i aminokwasy, cukry proste i złożone, tłuszcze, sterole, bioflawonoidy czyli przeciwutleniacze, karotenoidy, nukleoproteidy, witaminy i sole mineralne. Pyłek jest wielkim rezerwuarem witamin: B1, B2, B3, B6, B12, PP, C, E oraz kwasu foliowego, a także prowitaminy A. Zawiera naturalne związki o działaniu antybakteryjnym.

Właściwości pyłku pszczelego

 

Wzmacnia i poprawia ogólną kondycję organizmu

 Stosowany w stanach wyczerpania, zmęczenia i osłabienia organizmu.

 Wzmacnia naczynia krwionośne i a także powoduje przyrost czerwonych krwinek

 Zapobiega zawałom serca poprzez regulację ciśnienia tętniczego krwi

 Sprzyja ukrwieniu mózgu i polepsza zdolność myślenia

 U chorych na cukrzycę obniża poziom cukru

 Z powodzeniem stosowany jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych

Znakomicie reguluje prawidłową wagę ciała

Stosowany w zaburzeniach trawienia i przemiany materii

Wykazuje wybitnie wyważony wpływ ochronny na komórki wątroby

Stosowanie i przeciwwskazania

 

Pyłek kwiatowy można stosować codziennie i przez cały rok, jednak nie krócej niż miesiąc, aby dostrzec jego pozytywne działanie. Najodpowiedniejszymi okresami do przeprowadzenia kuracji pyłkiem są przełom lata i jesieni, oraz zimy i wiosny, kiedy to odporność organizmu jest zachwiana. Najlepszy przepis na prawidłowe przyjmowanie pyłku: przygotowaną porcję (20-40 g czyli 3-5 łyżeczek dla osoby dorosłej i 7-15 g czyli 1-2 łyżeczki dla dzieci) zalać wieczorem połową szklanki przegotowanej, wystudzonej wody, dodać do tego łyżeczkę miodu i pozostawić do rana. W wypadku dzieci można zmniejszyć ilość wody. Przygotowaną porcję wypić rano na czczo nie później niż 15 minut przed posiłkiem.

U osób uczulonych napyłki roślinne po spożyciu pyłku kwiatowego mogą wystąpić reakcje alergiczne w postaci zaczerwienienia spojówek, pokrzywki, obrzęku warg oraz w postaci zaburzeń układu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zgaga). Osobom szczególnie wrażliwym zalecamy zachowanie ostrożności przy spożywaniu. Przeciwwskazaniem do przyjmowania pyłku są również schorzenia nowotworowe gruczołu krokowego oraz ciężkie uszkodzenie nerek.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie