• Pyłek kwiatowy (pszczeli) 150g PASIEKA GŁADYS

Symbol: 9157
16.50
szt. Do przechowalni

Pyłek kwiatowy (pszczeli) 150g PASIEKA GŁADYS


Pyłek kwiatowy to mikroskopijne ziarenka zbierane przez pszczoły w okresie kwitnienia kwiatów. W zależności od rośliny z której pochodzą, różnią się barwą od żółtej, poprzez pomarańczową, brązową aż do czarnej. Zebrany z kwiatów pyłek, pszczoły sklejają w kuleczki i przynoszą do ula. Jest on bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Zawiera białka i aminokwasy, cukry proste i złożone, tłuszcze, sterole, bioflawonoidy czyli przeciwutleniacze, karotenoidy, nukleoproteidy, witaminy i sole mineralne. Pyłek jest wielkim rezerwuarem witamin: B1, B2, B3, B6, B12, PP, C, E oraz kwasu foliowego, a także prowitaminy A. Zawiera naturalne związki o działaniu antybakteryjnym.


Stosowanie i przeciwwskazania: Pyłek kwiatowy można stosować codziennie i przez cały rok, jednak nie krócej niż miesiąc, aby dostrzec jego pozytywne działanie. Najodpowiedniejszymi okresami do przeprowadzenia kuracji pyłkiem są przełom lata i jesieni, oraz zimy i wiosny, kiedy to odporność organizmu jest zachwiana. Najlepszy przepis na prawidłowe przyjmowanie pyłku: przygotowaną porcję (20-40 g czyli 3-5 łyżeczek dla osoby dorosłej i 7-15 g czyli 1-2 łyżeczki dla dzieci) zalać wieczorem połową szklanki przegotowanej, wystudzonej wody, dodać do tego łyżeczkę miodu i pozostawić do rana. W wypadku dzieci można zmniejszyć ilość wody. Przygotowaną porcję wypić rano na czczo nie później niż 15 minut przed posiłkiem. U osób uczulonych na pyłki roślinne po spożyciu pyłku kwiatowego mogą wystąpić reakcje alergiczne w postaci zaczerwienienia spojówek, pokrzywki, obrzęku warg oraz w postaci zaburzeń układu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zgaga). Osobom szczególnie wrażliwym zalecamy zachowanie ostrożności przy spożywaniu. Przeciwwskazaniem do przyjmowania pyłku są również schorzenia nowotworowe gruczołu krokowego oraz ciężkie uszkodzenie nerek.


Waga netto: 150g


Producent: Pasieka Gładys

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie