• Pierzga 100 g Gładys

34.00
szt. Do przechowalni

Pierzga 100g


Zbierany przez pszczoły pyłek kwiatowy jest składany przez pszczoły w komórkach plastra. Zostaje on tam zakonserwowany miodem i woskiem z dodatkiem wydzieliny z gruczołów ślinowych lub nektaru. Powstała w ten sposób pierzga podlega procesowi fermentacji beztlenowej i dzięki powstającemu kwasowi mlekowemu ulega zakonserwowaniu. W wyniku tych zmian w pierzdze wzrasta też zawartość cukrów prostych. Zawartość białek w pierzdze jest mniejsza o jakieś 20% w stosunku do pyłku. Wartość odżywcza pierzgi jest bogatsza w stosunku do pyłku, ponieważ jest ona wzbogacona przez pszczoły w pewne ilości miodu, enzymów trawiennych, kwasów organicznych oraz substancji o charakterze antybiotyków. W wyniku zabiegów wykonywanych przez pszczoły na zgromadzonym w komórkach pyłku, dochodzi od pękania ziarenek pyłku i uwalniania ich treści na zewnątrz, co zwiększa jego przyswajalnoś

Właściwości Pierzgi:

Stosowana w leczeniu choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia i zapalenia mięśnia sercowego (nie związanego z chorobą gośćcową) stanowi cenne uzupełnienie leczenia

Leczniczo, jako wyjątkowo skuteczny środek w terapii przewlekłego zapalenia wątroby

Etanolowy wyciąg z pierzgi wykazuje wyraźne działanie antybiotyczne na standardowe drobnoustroje chorobotwórcze

W leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza przynosi niespodziewanie pozytywne rezultaty, a nawet wyleczenie

Zastosowanie mieszaniny pierzgi i mleczka pszczelego (10:1), w leczeniu chorych z przewlekłym zapaleniem migdałków podniebiennych, daje lepsze rezultaty w porównaniu do leczenia konwencjonalnego

Jest bogatym rezerwuarem składników odżywczych

Stosowanie i przeciwwskazania

W procesie krystalizacji staje się miodem o niejednolitej, gruboziarnistej konsystencji.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie