• Pestki polskiej dyni bezłuskowe 200g SZARŁAT

Symbol: 1281
7.10
szt. Do przechowalni

Pestki polskiej dyni, bezłuskowe 200g SZARŁAT

 

Opis:

Pestki dyni są doskonałym źródłem żelaza, magnezu, cynku, odżywczego oleju oraz witaminy E, zwanej witaminą młodości. Pestki dyni, oprócz kwasów tłuszczowych, zawierają też mnóstwo witamin i minerałów. Witaminy obecne w pestkach dyni, to: witamina E, witamina B1,witamina B2, witamina B6, witamina A, witamina C oraz witamina D. Te małe ziarenka, ze względu na tak duże bogactwo witamin, powinny jak najczęściej pojawiać się w jadłospisie jako urozmaicenie zdrowej diety. Witamina E to w organizmie ważny przeciwutleniacz. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Poza tym wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Witamina B1 odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów. Niedobór witaminy B1 może powodować zaburzenia układu nerwowego, krążeniowego oraz pokarmowego. Pestki dyni jako składnik zdrowej diety mogą być skutecznym wspomagaczem leczenia nerek, ponieważ zawarte w nich witaminy zmniejszają ilość wydalanego z moczem kwasu szczawiowego. Poza tym pestki dyni zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Oprócz tego ich spożywanie pomaga zwalczać skurcze mięśniowe, bóle dłoni i nadgarstków oraz łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, a więc drażliwość, depresję, bolesność piersi i bóle głowy. Warto dodawać pestki dyni do codziennych posiłków także ze względu na obecną w nich witaminę D. Witamina D bierze udział w metabolizmie kości, a poza tym ma korzystny wpływ na system nerwowy i mięśniowy. Pośrednio działa przeciwbakteryjnie, zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i wspomaga komórki szpiku kostnego w spełnianiu funkcji obronnych organizmu.

Wartości odżywcze:

Średnie wartości odżywcze w 100g:
wartość energetyczna: 2200kJ/525kcal
białko :32 g
węglowodany: 24 g
w tym cukry: 1 g
tłuszcz: 33 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:6 g
błonnik: 4g
sód:0,2 g
żelazo: 10 mg
magnez: 417 mg
cynk: 8 mg
witamina E: 4 mg

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie