• Pasztet paprykowy z soczewicą 170 g PRIMAVIKA

5.00
szt. Do przechowalni

Pasztet paprykowy z soczewicą

 

Prozdrowotna siła pasztetu tkwi we współdziałaniu wszystkich składników. Soja i soczewica dostarczają sporą dawkę świetnie przyswajalnego białka. Soczewica zaś wyróżnia się zawartością żelaza i kwasu foliowego: poleca się ją w przypadku anemii, wzmożonego stresu i podczas rekonwalescencji. Papryka wzbogaca kompozycję w likopen, silny przeciwutleniacz chroniący nasz organizm przed patogenami. Całość uzupełniają lokalne warzywa – marchew, seler, pietruszka i cebula – to rewelacyjne źródło błonnika pokarmowego i cennych makro – i mikroskładników. Kompozycja posiada niski indeks glikemiczny, dlatego pasztet jest polecany diabetykom, osobom na diecie redukcyjnej oraz ze skłonnością do wyprysków skórnych.                                                                                                                                                                                                                        Soczewica dopiero wraca do łask. Nie możemy zapominać, że jest jedną z najstarszych roślin uprawnych – znali ją starożytni Egipcjanie, Grecy oraz Rzymianie. Była tak powszechna, że przez wieki uważano ją za pokarm najbiedniejszych.
Pasztet świetnie smakuje jako pasta do pełnoziarnistych placuszków, pełnych zdrowych ziaren domowych chlebków i naleśników. Pomysłem na drugie śniadanie dla niejadka mogą być jaglane krążki z pasztetem i świeżymi warzywami ułożonymi w buźki.
Składniki:
woda, soczewica zielona 20%, papryka czerwona 16,9%, soja, marchew, seler, pietruszka, cebula, olej rzepakowy, przyprawy (zawierają seler), skrobia kukurydziana, sól, por, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, zioła (zawierają gorczycę), przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.

Produkt może zawierać sezam.
Ciemnienie wierzchniej warstwy produktu jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość.
Produkujemy bez użycia glutaminianu monosodowego.
Tabela wartości odżywczych w produkcie
Masa netto: 160 g
Lp Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji (26 g) % RWS* w porcji (26 g)
1 Wartość energetyczna 573 kJ / 136 kcal 148 kJ / 35 kcal 2 %
2 Tłuszcz 4,7 g 1,2 g 2 %
3 w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g 0,1 g 1 %
4 Węglowodany 16 g 4,2 g 2 %
5 w tym cukry 2,3 g 0,6 g 1 %
6 Białko 7,5 g 2 g 4 %
7 Sól 2,3 g 0,6 g 10 %
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera około 6 sugerowanych porcji produktu.

 

 

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie