• Oregano Classic 30ml, NELFARMA

27.90
szt. Do przechowalni

OREGANO CLASSIC 30 ml, NELFARMA

Suplement diety

Opis produktu:

Olejek z oregano – lebiodki pospolitej (Origanum vulgare) – jest naturalnym antyoksydantem, który neutralizuje wolne rodniki, przez co zwiększa właściwości ochronne komórek oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

OREGANO Classic zawiera olejek z oregano, który wzmacnia ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, dzięki czemu wspomaga utrzymanie dobrej kondycji organizmu.

Składniki: olej słonecznikowy, olejek z dzikiego oregano (Origanum vulgare).
Zawartość karwakrolu: minimum 81%

Sposób użycia: wstrząsnąć butelkę przed użyciem. Rozcieńczyć w oliwie lub soku przed użyciem -5 kropli na łyżeczkę oliwy lub soku, stosować 1 lub 3 razy dziennie przed posiłkiem.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Porcja produktu do spożycia w ciągu dnia 15 kropli (0,36 ml) zawiera 0,07 ml/65 mg olejku z oregano

Przed pierwszym zastosowaniem, należy uważnie przeczytać informacje zamieszczone w instrukcji na opakowaniu produktu.

Objętość netto: 30 ml

Oregano (origanum vulgare), którego nazwa pochodzi z języka greckiego oznacza radość gór (oros – góry, ganos – radość), to znane od wieków zioło o charakterystycznym mocnym smaku i zapachu. Posiada wiele ważnych dla zdrowia składników, jak witaminy A, E, K, żelazo, wapń, tymol, karwakrol, mangan, kwasy omega-3 i błonnik pokarmowy. W związku z tym, warto dowiedzieć się więcej o jego zaletach odżywczych, zdrowotnych i kulinarnych a w szczególności zadbać, aby nie zabrakło go w naszej diecie. Oregano jest charakterystyczne dla kuchni włoskiej i greckiej. W rejonach śródziemnomorskich spożywane jest zdecydowanie częściej niż w Polsce, zarówno w postaci świeżych, suszonych ziół, jak i olejku. Oregano, inaczej zwane też lebiodką pospolitą, wchodzi w skład różnych mieszanek kulinarnych, jak choćby ziół prowansalskich.

Wśród wielu cennych składników na szczególną uwagę zasługują znajdujące się w oregano związki fenolowe, przede wszystkim karwakrol, które biorą udział w neutralizowaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia organizmu oraz niekorzystnie wpływających na nasze zdrowie. Przeciwutleniacze usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników (oksydantów), dzięki czemu wspomagają prawidłowe działanie układu odpornościowego i utrzymanie dobrej kondycji organizmu.

Organizm podczas funkcjonowania wytwarza zarówno oksydanty, jak i antyoksydanty, ale w celu zachowania jego wewnętrznej równowagi (homeostazy), ważne jest aby zapewniać mu z zewnątrz dopływ przeciwutleniaczy. Antyoksydanty znajdziemy w kolorowych owocach i warzywach, między innymi w marchwi, czerwonej papryce, pomidorach, pomarańczach, dyni lub szpinaku. Trzeba pamiętać, że procesy termiczne, którym poddawane są potrawy, redukują ilość przeciwutleniaczy znajdujących się w tych produktach.

Poza działaniem antyoksydacyjnym, oregano korzystnie wpływa także na żołądek, jelita a w szczególności odgrywa nieoceniona rolę przy wsparciu procesu trawiennego. Dietetycy polecają oregano na dobre trawienie, obok innych ziół, jak koper, majeranek, bazylia, tymianek, mięta, estragon, czy rozmaryn.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie