• Olej z ostropestu zimn.tł. 250 ml

19.20
szt. Do przechowalni

Olej z ostropestu (250 ml) Ol'Vita

 

Opis produktu:

Ostropest plamisty jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach, m. in. również w Polsce. Uprawiany jest ze względu na owoce zawierające bioflawonoidy, z których najbardziej czynną jest sylimaryna. Zawartość sylimaryny w owocach ostropestu waha się w granicach 1,5-3%. Sylimaryna stanowi mieszaninę flawonolignianów, wśród których najważniejszym z flawonoidów jest sylibina. Ostropest już w czasach Cesarstwa Rzymskiego stosowano do zwiększenia przepływu żółci, a także do ochrony przed skutkami nadmiernego spożywania alkoholu. Mieszanina flawonolignianów czyli sylimaryna chroni przed wirusowym zapaleniem wątroby, przed czynnikami uszkadzającymi jej komórki np. alkohol, metale ciężkie, pomaga również w ich regeneracji. (Lipkowski, Szczucińska , Baranowska i in. Instytut Centrum Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN w Warszawie 2002). Jest silnym antyutleniaczem, (silniejszym od witaminy E) chroniąc przed utratą glutationu, najważniejszego antyutleniacza wewnątrz komórkowego jaki wytwarza organizm. Sylimaryna działa również jako antidotum w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym jeżeli zostanie podana w 10 minut po zatruciu!!!

Olej z ostropestu działa żółciotwórczo i żółciopędnie, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, wspomaga pracę wątroby. Polecany do spożycia w diecie przy chorobach wątroby: wirusowe zapalenie wątroby, zmiany wątrobowe przy chorobie alkoholowej, uzależnieniach. Wspomaga działanie odtruwające i ochraniające wątrobę przed działaniem toksyn, zmniejsza uszkodzenia wątroby, wspomaga rekonwalescencję, przyśpieszając usuwanie substancji toksycznych odkładających się w organizmie. Polecany przy migrenowych bólach głowy. Przyczynia się do powstrzymywania krwawień, np. z żylaków odbytu, nosa, jelita grubego. Reguluje wypróżnienia (w większych dawkach wykazuje działanie rozwalniające), wykazuje działanie przeciw zapalne, obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy, znajduje zastosowanie w leczeniu trądziku i łuszczycy, hamuje podziały komórek nowotworowych. 

Owoce ostropestu zawierają około 18% oleju zawartego w łusce i bielmie. Olej z ostropestu plamistego posiada skład kwasów tłuszczowych zbliżony do olejów jadalnych, a skład fitosteroli jest najbliższy składowi oleju sojowego. Zawiera on ponadto pewne ilości flawonoidów, a zwłaszcza sylimaryny czym podwyższa stabilność oksydatywną oleju.Dlatego olej z ostropestu sam lub w mieszaninach z innymi olejami może być stosowany jako olej prozdrowotny. Również z uwagi na te cechy olej ten może być również wykorzystywany jako olej biologicznie czynny w kosmetyce. 

Sposób użycia:

Olej ten można stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie.

Zastosowanie profilaktyczne: 3 razy dziennie po 1 łyżeczce na około 30 min. przed posiłkiem lub jako dodatek do potraw zimnych np.: do sałatek, jajek. Stosowany zewnętrznie: przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń, odleżyn. Zalecany przy egzemie, łuszczycy i pękającej skórze.

Warunki przechowywania:

Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Składniki:

Olej z ostropestu (100%)

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:


 

Wartość energetyczna 900 kcal 3700 kJ

Białko

0 g

Węglowodany

0 g
Tłuszcze 100 g w tym:

kwasy nasycone
7-12 g

kwasy jednonienasycone 15-25 g

kwasy wielonienasycone( w tym sterole) 46-65 g (2 g)

cholesterol 0,1 g

sód 0 g

 

Ilość netto:

250 ml

Kraj pochodzenia:

Polska.

Producent:

PPHU Maszyny i Przetwórstwo Nasion Oleistych Ol’Vita

Krzysztof Dziaduch

Panków 2, 58-125 Pszenno

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie