• Olej rzepakowy 1 litr PRIMUS

12.20
szt. Do przechowalni

Olej rzepakowy zimnotłoczony, nierafinowany 1000 ml PRIMUS

Nierafinowany, niefiltrowany olej tłoczony na zimno z podwójnie uszlachetnionych bezerukowych odmian rzepaku. Bez alergenów. Bez GMO.

Przeciwdziała chorobom serca i układu krążenia,
utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi

Właściwości zdrowotne:

Olej rzepakowy zimnotłoczony jest szczególnie bogaty w witaminę E- pełniącą rolę ochronną błon komórkowych, żródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-9 pochodzących z kwasu oleinowego oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6.

Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na kwasy tłuszczowe Omega-3 wynosi 2G = 2 łyżeczki oleju rzepakowego zimnotłoczonego.

Spożywanie oleju rzepakowego łagodzi stany zapalne oraz obniża krzepliwość krwi, pomaga w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Wspomaga leczenie choroby wieńcowej serca, łuszczycy i zapalenia stawów.

Właściwości kulinarne:
Olej rzepakowy zimnotłoczony zapewnia wysoką jakość potraw. Doskonały do sałatek, majonezów i dresingów. Nadaje się do pieczenia i krótkiego smażenia. Ma słodki smak i zapach.

Produkowany jest z odmian podwójnie uszlachetnionych - bezerukowych

Wartości odżywcze dla 100ml (1 łyżka = 15ml)

wartość odżywcza 92,00g
wartość energetyczna 900 kcal/3700kj
białko 0,00g
węglowodany 0,00g
cholesterol 0,00g
tłuszcz 92,00g
kwasy tłuszczowe nasycone 7,00g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 65,00g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 28,00g
stosunek Omega-6 do Omega-3 2 : 1

witamina E 17,46 mg (116%)*
witaminę K 92,00 µg (88%)*
witamina A 59,00 µg (7%)*

* dziennej zalecanej dawki


2 łyżki (30ml) oleju zabezpieczają dzienne zapotrzebowanie na NNKT

DLA ZACHOWANIA OPTYMALNYCH WARTOŚCI ZDROWOTNYCH I KULINARNYCH NALEŻY PRZECHOWYWAĆ GO W CHŁODNYM I ZACIEMNIONYM MIEJSCU.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie