• Miód spadziowy 400 g Gładys

24.20
szt. Do przechowalni

Miód spadziowy ze spadzi iglastej w słoiku 400g



Bodaj najszlachetniejszy spośród wszystkich miodów. Pozyskiwany jest ze spadzi drzew iglastych takich jak jodła, świerk i sosna. Bogactwo naturalnych składników tworzy barwy od brązowozielonej po zielonkawoczarną. Żywiczny smak tego miodu przypomina leśne igliwie. Miody spadziowe charakteryzują się dużą lepkością i większą gęstością w porównaniu z miodami nektarowymi. Dość łagodny w smaku, mniej słodki niż pozostałe miody, niekiedy lekko gorzkawy.

Właściwości:
Wykazuje najwyraźniejszą aktywność bakteriobójczą, dlatego szczególnie poleca się go w schorzeniach górnych dróg oddechowych
Polecany jako naturalne źródło pierwiastków i mikroelementów w stanach obniżonej odporności organizmu, hiperwitaminozie i anemii
Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i antyseptycznie
Podawany jest również w chorobach stawów, skóry oraz układu nerwowego
Wspomaga regulację przemiany materii

Krystalizacja miodu spadziowego
Odmiany miodu spadziowego różnią się od siebie szybkością krystalizacji. Wpływ na to ma zawartość trójcukru melecytozy zwanego też cukrem spadziowym. Im więcej tego cukru tym krystalizacja jest szybsza. Zazwyczaj krystalizuje nierównomiernie przyjmując postać drobnokrystaliczną lub grudkowatą

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie