• Mąka żytnia razowa typ 2000 900g FIRMA EKO

Symbol: 7581
4.70
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu natychmiast

Mąka żytnia razowa typ 2000 900g FIRMA EKO


Mąka z młyna wodnego w Tuczkach k. Działdowa z gospodarstwa ekologicznego Małgorzaty i Piotra Hillarów.Mąka nadaje się do robienia żuru i zakwasu potrzebnego do wypieku razowego chleba, jak również placków makaronów. Można z niej wypiekać chleb typowo żytni na
zakwasie lub chleby mieszane pszenno – żytnie. Ze względu na skład chemiczny żyto jest cennym surowcem do produkcji chleba. 

Wartość biologiczna białka zawartego w ziarnie żyta jest zdecydowanie większa niż pszenicy, ponieważ białko to zawiera o 30% więcej lizyny. Ponadto w przypadku żyta jest prawie 3-krotnie więcej białka rozpuszczalnego w wodzie w porównaniu z ziarnem pszenicy.

Mąka żytnia razowa przewyższa o 25% mąkę pszenną zawartością błonnika pokarmowego ogółem, a o 30% zawartością frakcji rozpuszczalnej. Wartość kaloryczna (netto) ziarna żyta jest najniższa ze wszystkich zbóż, a o około 15% niższa niż ziarna pszenicy.

Szczególnie ważne jest więc zastosowanie żytniej mąki razowej do wypieku chleba.

 

Skład: 100% ziarno żyta.


Waga netto: 900g

 

Jest to zatwierdzony produkt rolnictwa ekologicznego.

image Slide 1 image


Producent: Firma EKO

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Sklep zamknięty

Przepraszamy, sklep chwilowo nieczynny.