• Mąka z amarantusa 500 g SZARŁAT

Symbol: 252
6.80
szt. Do przechowalni

MĄKA Z NASION AMARANTUSA (500 g) Szarłat


Opis produktu:

Mąka z amarantusa to produkt specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być stosowany w diecie chorych na celiakię.

Sposób użycia:

Jako dodatek do wyrobów spożywczych np. pieczywa, ciastek, ciast, zup, kotletów itp. Ze względu na zawartość skrobii wyroby z udziałem mąki z amarantusa powinny być poddane obróbce termicznej (gotowaniu, pieczeniu, duszeniu, smażeniu).

Warunki przechowywania:

Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu

Składniki:

Mąka z nasion amarantusa zawiera cenne żywieniowo składniki:

  • białko bogate w aminokwasy egzogenne, zwłaszcza lizynę niezbędną dla prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży oraz aminokwasów siarkowych (metioniny, cystyny i cysteiny).
  • tłuszcz bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, tokoferole, tokotrienole i fitosterole ułatwiające zaopatrywanie komórek w tlen oraz skwalen, który wpływa korzystnie na korygowanie gospodarki lipidowej krwi, obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca i wzmacnia odporność organizmu oraz   poprawia wygląd skóry
  • wysoka zawartość błonnika wspomagającego właściwe funkcjonowanie jelit
  • obecność znaczących ilości witamin z grupy B oraz A, E i C
  • bogactwo niezbędnych składników mineralnych, takich jak: magnez, fosfor, żelazo, wapń i cynk

Wartość odżywcza w 100 g:

Białko     16,2 g

Węglowodany   51,7 g

Cukry   2,2 g

Tłuszcze   7,2 g

Kwasy tłuszczowe nasycone   1,7 g

Błonnik   13,6 g

Sód  <0,001 g

Skwalen 401,9 mg

Ilość netto:

500 g

Producent:

"Szarłat" s.c.  Łomża, Nowogrodzka 153 A.

 

 

 

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie