• Daktyle świeże Mozafati 600 g z Iranu

16.50
szt. Do przechowalni

Daktyle świeże Mozafati 600 g Iran

 

Świeże, soczyste daktyle gatunku Mozafati. Charakteryzują się bardzo słodkim smakiem oraz ciemnym kolorem.

Walory zdrowotne świeżych daktyli przewyższają wielokrotnie walory  ogólnodostępnych podsuszanych.

Są bogate w przeciwutleniacze oraz związki fenolowe, a ich wartość energetyczna jest wręcz nieoceniona. Wspaniały smak i zalety zdrowotne zawdzięczają dużej koncentracji dobrych cukrów (glukozy, sacharozy i fruktozy) oraz witamin, takich jak B2, B3, B5 czy B6, a przy tym zawartości naturalnej i łatwo przyswajalnej witaminy C oraz soli mineralnych.

Daktyle, zwłaszcza świeże, obniżają poziom cholesterolu we krwi i stanowią bogate źródło witamin, szczególnie z grupy B i D.

Daktyle zawierają salicylany, dzięki czemu zwalczają ból, zapalenia i przeciwdziałają zakrzepom. Jednak, w przeciwieństwie do salicylanów farmaceutycznych (np. aspiryny) nie podrażniają żołądka. A nawet działają na niego łagodząco, za sprawą błonnika, pobudzającego jelita do pracy.

Prowadzone przez cały miesiąc obserwacje wykazały, że nawet codzienne zjadanie 10 dkg świeżych daktyli wcale nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, za to... obniża poziom trójglicerydów!

Daktyle mają większą wartość energetyczną niż mięso wołowe, kurczak czy chleb, są więc dobrym źródłem energii dla wszystkich osób prowadzących aktywny tryb życia.

Daktyle to świetny "wspomagacz" dla sportowców!

Są bogate w węglowodany, czyli źródło energii dla organizmu. Kiedy trenujemy naprawdę ciężko, każda tkanka organizmu woła o tlen. Wówczas prawdziwym paliwem są węglowodany!

Jedną z konsekwencji nadmiernej aktywności fizycznej jest stres oksydacyjny. W skrajnych wypadkach może doprowadzić do miażdżycy lub przyspieszenia procesów starzenia. Aby przywrócić biochemiczną równowagę wolnych rodników należy uzupełniać zapasy antyoksydantów. Daktyle posiadają mnóstwo polifenoli - czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Najwięcej posiadają oczywiście świeże, nieprzetworzone owoce.

Daktyle obfitują również w salicylany, które pomagają przy drobnych urazach. Zmniejszają ból oraz przyspieszają regenerację. Długotrwałe jedzenie daktyli wspomaga krzepliwość krwi.

U osób aktywnych fizycznie występuje zwiększone zapotrzebowanie na mikroelementy. Daktyle mogą stanowić dodatkowe źródło potasu, wapnia, magnezu i witamin z grupy B.

Daktyle zawierają duże ilości błonnika, który reguluje perystaltykę jelit.

Można je spożywać jako przekąska przedtreningowa - szczególnie w wypadku dyscyplin wytrzymałościowych, biegów lub gier zespołowych.

Jako przekąska potreningowa posłużą przy każdej dyscyplinie - wówczas metabolizm jest przyspieszony, a glikonen zmniejszony. Zjedzenie porcji daktyli pomoże odbudować procesy kataboliczne, odbuduje zapasy glikogenu oraz przyspieszy regenerację.

Spośród setek odmian daktyli, Mozafati są najbardziej soczyste, a ich schłodzenie jeszcze na plantacji bezpośrednio po zbiorze zapewnia utrzymanie świeżości i wszystkich walorów smakowych przez kilka miesięcy.

Pojedyncze owoce mogą różnić się rozmiarem i kolorem.

Zebrane na kontrolowanej plantacji w płd. Iranie (region Bam)

W krajach arabskich od zawsze były uznawane za skuteczny afrodyzjak.

Świeże daktyle o słodkim i mięsistym miąższu możemy jeść na surowo, jako przekąskę i zdrowy zamiennik cukierków, czekoladek itp. Sprawdzą się również jako dodatek do deserów i ciast np keksa.


Skład:świeże daktyle 100%


Podpis
E-mail
Zadaj pytanie