-
Agar-Agar naturalny zagęstnik 20g SMAKOSZ


Agar-Agar Naturalny zagęstnik
Jest to substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier – galaktoza. Agar-agar dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100°C, a zestala tworząc rodzaj żelu w temperaturze 40-50°C. Zestalony żel rozpuszcza się po ponownym podgrzaniu do 90-100°C. Agar-agar wytwarzany jest z krasnorostów, wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii (często pozyskiwanych z podwodnych plantacji).
Jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący nadaje się do przyrządzania kisielu, czy budyniu. Można go też użyć jako dodatku do pieczenia ciast i ciasteczek dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Sposób przyrządzania: aby otrzymać 1L galaretki, należy przygotować 1L soku owocowego, 15dkg cukru 1dkg agaru. Sok z cukrem zagotować. Do gotującego się soku wsypywać stopniowo agar dobrze wymieszać i ostudzić.
Kraj pochodzenia : HISZPANIA
Masa netto: 20g
- Producenci